KORONAVÍRUS 
​BESZÁMOLÓ

A beszámoló 5000 magyar résztvevő kérdőívünkre adott válaszára alapul, mely a koronavírus magyar lakosságra gyakorolt hatására és jövőbeni vásárlási szokására összpontosított.

 

A beszámoló ezenkívül a divatwebáruházak értékesítési statisztikáival és az elmúlt hónapok legkelendőbb termékeinek felsorolásával is gazdagított.

A divatwebáruházak eladási fejlődése

gmv-covid-19-hu.png

A kormányzati korlátozások utáni első hetekben az eladások csaknem 50%-kal csökkentek.(1)

Március 16-án azonban, amikor az emberek újra elkezdtek vásárolni, olyan gyors javulást tapasztaltunk, hogy az online eladások még a március elején elért eladásokat is meghaladták.

Az áprilisi adatok még meglepőbbnek bizonyultak. Az történt ugyanis, hogy a visszaesést nagymértékű növekedés követte, és a megszorítások okozta veszteségek kiegyenlítődtek.(2)  A húsvétot követő héten (április 13-tól 19-ig) pedig az összes eladás majdnem 30%-kal növekedett a koronavírus-járvány előtti eladásokhoz képest.(3)

(1)

(2)

(3)

Emergency state declaration

Easter

Több mint 100, a GLAMI.hu-n található webáruház eladási indexe alapján.

 
 

Online kérdőív az internetfelhasználók körében

Úgy döntöttünk, megkérdezzük felhasználóinkat a koronavírus-járvány alatti internetes vásárlással kapcsolatos tapasztalataikról. Kérdőívünkből megtudtuk, hogyan változott vásárlási magatartásuk a járvány következtében és milyen hatással lehet a koronavírus kitörése a jövőbeni vásárlási szokásaikra.

#01

Hogyan vásároltak a magyarok online divatcikkeket
a koronavírus-járvány alatt?

A magyarok 66%-a vásárolt divatterméket online a koronavírus-járvány idején

copy-copy-ti-8a-sas-ekane-na-3odepsete-p

Közülük 40% azért vásárolt, mert egy konkrét termékre volt szüksége (otthoni ruha, gyerek ruha, sportcipő edzéshez stb.)

hu-spending.png

Az online vásárlások fő okai a konkrét szükségcikkeken kívül a járvány alatt leárazott termékek voltak, amelyek már a járvány előtt megtetszettek a vásárlóknak, a bevezetett akcióktól felbátorodva pedig megvásárolták őket. Ezenkívül sok felhasználó vásárolt azért, hogy feldobja a napját és megajándékozza saját magát vagy szerettét egy-két aprósággal. A magyar vásárlók 7%-a azért rendelt, hogy ezzel is támogassa a helyi márkákat és vállalkozókat ezekben a nehéz időkben.

A magyarok 13%-a a járvány kitörésekor vásárolt először ruházatot az interneten.

hu-first-online-order.png

A megkérdezettek fele körülbelül ugyanannyit költött divattermékek vásárlására az interneten, mint a koronavírus kitörése előtti hónapokban.

hu-spending (1).png
hu-more-or-less.png

A koronavírus-járvány megosztotta az embereket az online vásárlás terén, kérdőívünk pedig megmutatta, hogyan reagáltak a magyarok a megváltozott helyzetre. Voltak, akik ugyanannyit vásároltak, mint azelőtt (49%), mások pedig a spórolást választották, ezért szüneteltették a vásárlást (29%). Voltak azonban olyanok is, akik a járvány alatt még többet rendeltek online, mint azelőtt (19%).

#02

Hogyan változnak a magyarok vásárlási szokásai a jövőben?

25%

nem tervezi megváltoztatni vásárlási szokásait, ugyanúgy fog vásárolni, mint eddig.

43%

csökkenti kiadásait, de követni fogja kedvenc márkái akciós ajánlatait.

5%

többet tervez vásárolni, mert új termékekre van szüksége a melegebb időjáráshoz.

23%

korlátozni fogja kiadásait, és csak a legfontosabb cikkeket vásárolja meg a lehető legalacsonyabb áron.

4%

nem tervez divatterméket vásárolni az elkövetkezendő hónapokban.

#03

Mik a legfontosabb szempontok a vásárlók számára - tekintettel a koronavírus jelenlegi helyzetére és a kormányzati előírásokra - az online vásárlás során?

A megkérdezettek 47%-a számára az ingyenes házhozszállítás és a jó ár-érték arány a legfontosabb tényezők.  Az emberek 33%-ának fontosak az alacsony árak, az utánvételes fizetés pedig a megkérdezettek 32%-át befolyásolja pozitívan. Lényeges tényezők még ezenkívül a gyors kiszállítás és a kedvenc márkák kedvezményei is (29%).

A magyar vásárlókat kevésbé befolyásolja, hogy mennyire kommunikál egy márka a közösségi hálókon a vásárlókkal (5%), vagy pedig, hogy csomagol-e a rendeléseihez ajándék arcmaszkot (4%).

#04

A vásárlás jövője - online vs. offline

A magyarok 26%-a új webáruházakat fedezett fel a járvány alatt és az online vásárlás tapasztalt előnyeinek köszönhetően a jövőben többet szeretne vásárolni az interneten. 

Kérdés: Többet fogsz vásárolni online a kormányzati korlátozások lazítása és fizikai üzletek újranyitása után?

A megkérdezettek csaknem 3/4-e elvárná a felpróbált vagy visszaküldött ruhadarabok vagy cipők fertőtlenítését.

hu-sterilizacia-oblecenia-a-obuvi.png

Kérdés: Elvárnád az üzletektől, hogy fertőtlenítsék a termékeket miután valaki felpróbálta, vagy visszahozta őket?

#05

Vásárlói magatartás a koronavírus után

A magyarok csaknem fele konkrét szándékkal kezd neki a vásárlásnak, de itt-ott a kosarukban landol pár előre nem tervezett termék is.

hu-buying-reason.png

10-ből 3 ember mindig konkrét szándékkal vásárol divattermékeket

hu-buying-reason2.png

Impulzívak, hirtelen jövőek vagy inkább racionálisak a divatvásárlási szokásaid?

A magyarok 62%-a számára fontosabb a termék jó minősége, mint az, hogy a termék fenntartható legyen. Ha a divatcikk jó minőségű, hajlandóak vagyunk többet költeni rá.

hu-ochota-priplatit-si.png

Ellentétben 29% leginkább a fenntarthatóságra hajt, tehát kész többet áldozni olyan ruhadarabra, amely a környezetre való tekintettel készült.

hu-ochota-priplatit-si2 (1).png

#06

Online fenntartható divat a koronavírus után

Magyarországon 10-ből 8 ember érdeklődik a fenntartható divat iránt.

hu-sustainable.png

Kérdés: Érdekel a fenntartható divat vásárlása?

Közülük 60% hajlandó lenne többet költeni egy fenntartható termékre, mint egy hasonló, "fast fashion" divatcikkre.

hu-sustainable2.png

Kérdés: Hajlandó lennél többet fizetni a fenntartható divatmárkák termékeiért?

Újrahasznosított csomagolás

A válaszadók fele hajlandó lenne extra költséget fizetni az újrahasznosított csomagolásért (ebből 23% határozottan hajlik rá). A megkérdezettek 3%-a nem fizetne többet biológiailag lebontható csomagolásért.

hu-recyklovany-obal-a-priplatok.png

Inkább igen (30%)

Nem tudom (30%)

Határozottan igen (23%)

Inkább nem (14%)

Határozottan nem (3%)

Kérdés: Hajlandó lennél többet fizetni az újrahasznosított / biológiailag lebontható csomagolásokért?

 

#01

Hálóruhák

+81%

rendelésnövekedés

Míg Görögország az edzéssel próbált felzárkózni karantén alatt, más országok inkább a kényelemre utaztak. A magyarországi vásárlók leginkább az otthon (és az alvással) töltött időt próbálták kellemessé tenni, így a pizsamák és hálóruhák eladása 81%-kal növekedett.

vladislav-muslakov-CwIU33KGToc-unsplash.

#02

Papucsok

+71% 

rendelésnövekedés

Ha nem hagyod el a lakásod, az egyetlen pár cipő, amit hordasz, az otthoni papucs. Az emberek hamar rájöttek, mennyire fontos a kényelem a karantén alatt, így sokan befektettek egy (vagy két) pár benti papucsba.

(Advertisement)eBay- Plush cotton slippe

#03

Gyerek ruházat

+23%

rendelésnövekedés

Spórolhattál ugyan a saját ruháidon, ám a gyerekek folyamatosan növésben vannak - és hamar kinőnek mindent. Míg a felnőtt ruházat online eladásaira nehéz idők jártak, a gyerek ruházaté nemcsak, hogy nem csökkent, de még növekedett is!

TOP karantén-termékek

Miután a COVID-19 világjárványnak lett nyilvánítva, "fejreállt" az egész világ - az online világot beleértve. Kíváncsi vagy, milyen termékekre kerestek rá ez idő alatt a vásárlók, és mit rendeltek? Olvass tovább!

A beszámolóról

A beszámoló a GLAMI.hu belső adatain alapul. A 2020. március 10. és április 10. közötti időszakot figyeltük meg, majd az előző hónap adataival hasonlítottuk össze. Az összes többi adat kérdőíves felmérésünkből származik, melyet 5000 magyar GLAMI felhasználó töltött ki. Adatgyűjtés: 2020. május 1-től 4-ig.

hu-gender.png

86% 

hu-gendermen.png

14% 

copy-copy-age-groups.png