ONLINE KERESKEDELMI TRENDEK

A technológia megváltoztatja az emberek vásárlási szokásait. Nincs ez másként a ruhavásárlással sem. Változnak a folyamatok, a szállítási módszerek felgyorsulnak, a vásárlás mindenki számára egyre személyre szabottabb.

Megkérdeztük a felhasználókat, melyek az általuk legfontosabbnak ítélt trendek az online vásárlást illetően. A felsoroltak közül párral az alábbiakban tovább foglalkozunk.

Legnépszerűbb trendek online vásárláskor:

68%

Képalapú keresés

24%

Hasonló termékek ajánlata

64%

Mérettáblázat

20%

Keresés anyagösszetétel alapján

56%

Vásárlói értékelések

30%

Keresés kedvenc márkák alapján

16%

14%

Mobilos alkalmazások

Outfit inspirációk

29%

Kívánságlisták

12%

Divatblogok és -cikkek aktuális trendekről

7% Fenntarthatósági szűrő

5% Chatbot (felugró ablak)

1

Képalapú keresés

Felmérésünkből kiderült, hogy a legtöbben a képalapú keresést használnák szívesen. Egyre több időt töltünk nagyszerű kamerákkal ellátott okostelefonainkkal, új lehetőségek nyílnak meg előttünk - ilyen például egy outfit lefotózása és aztán a hasonló termékek azonnali, képalapú keresése.

 

A modern technológiáknak köszönhetően a hosszadalmas folyamat, melynek során a felhasználónak ismernie kell a termék márkáját és pontos nevét, mára a múlté. Ezt a funkciót olyan technológiai óriások is használják, mint az Amazon, Alibaba vagy a Google, de már bevezette őket például az ASOS, a Nordstrom és a GLAMI is.

 

Egyszerűen készíts egy fotót az utcán, vagy keress képet egy neked tetsző ruháról/szettről. Mesterséges intelligenciánk felismeri az egyes darabokat a képen, és hasonló termékeket kínál számodra. A keresőt mobilon/tableten vagy az applikációnkban használhatod.

8 (1).png
fit_vis_5-blog-full.jpg
15592850042001153288.jpg

2

Mérettáblázatok

Talán a legnagyobb gond az online ruhavásárlással, hogy nem biztos, hogy megfelelő lesz a termék mérete. Azonban egy olyan egyszerű funkció, mint egy mérettáblázat ajánlott méretekkel, lényegesen megkönnyítheti a választást.

Többféle mód is létezik a megfelelő méret kiválasztására. A webáruházak néha további kérdéseket tesznek fel (preferenciák, alaktípus és általában hordott méret), hogy pontosabban meghatározhassák a megfelelő méretet a vásárló számára.

 

Néhány webáruház népszerű márkák méreteihez viszonyítja saját méretezését. Saját cipőméretüket például egy Nike sportcipő méretéhez hasonlítják, amely sok vásárló számára ad összehasonlítási alapot. Ezt a technológiát valósítja meg például a Virtusize, és az ASOS brit webáruház is használja.

Vásárlói értékelések

Az online vásárlási funkciók fontossági sorrendjének harmadik helyén végeztek a vásárlói értékelések. A felhasználókat érdekli, milyen az adott márka méretezése, milyen minőségű egy ruha anyaga, vagy hogy a színe valóban olyan-e, mint a képen látszik. Tehát az, amit az interneten való vásárlás során nem vizsgálhatnak meg.

 

Az olyan nagy üzletek, mint az Alibaba és az Amazon már régóta használják a vásárlói értékeléseket. A divat-webáruházak - mint például a Zalando - nemrég vezették be ezt a funkciót.

 

A GLAMI új funkciója ezen a téren a GLAMI TOP. Online divatkereső lévén a lehető legtöbb információval szeretnénk szolgálni felhasználóinknak, hogy az online vásárlás még egyszerűbb legyen.

shutterstock_564169753.jpg

3

A felhasználók negyede minden ruhavásárlás előtt megnézi annak online értékeléseit. 

 A felhasználók 62%-a állítja, hogy az elmúlt három hónapban főként pozitív értékeléseket írt. 

4

Keresés kedvenc márkák és elmentett termékek alapján

Évente egyre több webáruház jelenik meg, megannyi ajánlattal elárasztva a vásárlókat. Új funkciók és szűrők jelennek meg, melyek segítségével a vásárlók kedvük szerint alakíthatják a számukra megjelenített termékek listáját, akár kedvelt márka, méret vagy testalkat alapján.

A szűrés és mentés jól bevált funkciókat használja például a Vinted európai second-hand projekt, ahol ezen felül még ki is zárhatsz bizonyos márkákat a keresési eredményekből. A funkciót ugyancsak megtalálod a GLAMI mobilalkalmazásában, vagy az Answear webáruház oldalán.

42bd60b9206e3dc8e9c23079f68965ab_fitted_
www.glami.hu_felhasznala_natalia-romanov

5

Kívánságlisták és akciókról szóló értesítések

Mindannyian szeretnénk az időnket a lehető leghatékonyabban felhasználni. Az online vásárlás esetében sincs ez másként. Ráadásul szívesen vásárolunk leárazások alatt, ezért a kívánságlisták és értesítések akciókról igazán hasznosnak bizonyulhatnak.

 

Egyszerűen helyezd a kívánt terméket a kívánságlistádba, és abban a pillanatban, amint a webáruház leárazza, értesítést kapsz e-mailben vagy az alkalmazáson keresztül. Ez a funkció már nagyon sok webáruházban megtalálható, például a Zalandon, de nemsokára a GLAMI-n is egyszerűen kialakíthatsz majd ilyen, termékleárazáskor értesítést küldő kívánságlistát.

A felhasználók 38%-át  inspirálnak divatfotók, majd a rajtuk szereplő termékekhez hasonlókat vásárolnak.

shutterstock_737856142.jpg