A magyar online divatkereskedelem áttekintése

153 mld FT

forgalom 2018-ban

12 %

várható növekedés

229 mld FT

várható forgalom 2022-re

2018-ban az online üzletek forgalma jelentősen nőtt a hagyományos üzletekkel szemben. A hosszú nyári szezon több kedvezmény és kiárusítás bevezetésére kényszerítette a kereskedőket, ami csökkentette az általános várt divatpiaci forgalmat.

Forrás: GLAMI, Január 2019

Az online divatkereskedelem jelenlegi részesedése a teljes hazai divatpiacon 22 %.

2022-re ez a szám várhatóan eléri a 28 %-ot

TOP 10 vezető szereplő

az online divatpiacon

A régi piaci szereplők mellé az újabb résztvevők is egyre inkább felzárkóznak 

1.

H&M

2.

Bonprix

3.

Ecipo

4.

Deichmann

5.

Orsay

6.

Reserved

7.

Fashiondays

8.

Answear

9.

10.

Otto

Spartoo

Forrás: Similarweb, az oldal látogatottsága az elmúlt 30 napban, December 2018

A megjósolhatatlan szezonális változás kihívás, de egyben lehetőség is

"A GLAMI-n és hasonló oldalakon igyekszünk alkalmazkodni a kereslethez, így amennyiben a hirtelen időjárás változás miatt valamelyik termékcsoportra megugrik a kereset, akkor mi is igyekszünk arra koncentrálni és a liciteket is megemeljük. Ugyanez vonatkozik visszafelé is, hogy ha leáll a kereslet, akkor levesszük a liciteket és esetleg a megjelenésüket is korlátozzuk.

Gondolkodtunk még időjárás alapú programmatic display kampányon is, ami az időjáráshoz alkalmazkodva jelenítene meg termékeket, de egyenlőre még nem került realizálásra."

— Zoltán Berényi, marketing Answear

"Az Orsay-nál is szembesültünk azzal, hogy az időjárás változása óriási hatással van az eladásokra. Az elhúzódó nyár negatív hatással volt a szeptemberi és októberi az kampányainkra, őszi kollekciónk nem teljesített az elvártak szerint, hiszen főleg dzsekiket promótáltunk.
Érdekes volt azt is látni, hogy nyáron az esős napokon főleg melegebb ruhákat keresgéltek az emberek, viszont a vásárlásig nem jutottak el.
A hőségnek kifejezetten pozitív hatása volt a nyári ruhák eladására."

— Zuzanna Paprzycka, marketing Orsay

"Az magától érthetődő, hogy az aktuális évszak meghatározza egy adott termékkategória dominanciáját: május-július a szandál, míg október-december a bokacsizma-csizma időszaka. Időjárástól viszonylag független, egész évben szinte egyenletesen teljesítő terméknek mondható nálunk a magassarkú, enyhe tavaszi emelkedéssel.
Ami mindig feltűnő, az első tavaszi vagy őszi nagyobb esőzés, amikor kiugró gumicsizma keresést tapasztalunk. Illetve évekre visszamenőleg meg tudnánk mondani az első országos havazás dátumát, annyira kiugrik aznap a hótaposó csizma keresések száma."

— Szarka Mihály, marketing Cipoplaza

Média kontakt

Robert Johnson, Country Manager

robert.johnson@glami.hu

Az online divatkereső

www.glami.hu